Cum să gusti whisky-ul?
Istoria creării whisky-ului
Chiar dacă întrebarea cum să gusti whisky este o problemă la care oamenii caută adesea un răspuns, merită să aruncăm o privire mai atentă asupra istoriei acestei băuturi unice înainte de a o oferi. Există multe legende și povești în jurul subiectului whisky-ului. Una dintre cele mai cunoscute și răspândite este cea despre originile sale. Whisky-ul este considerat o „invenție” scoțiană, dar această afirmație poate fi nedreaptă față de irlandezi, care au fost primii care au produs o băutură cu gust și proprietăți de producție similare în secolul al VII-lea. Atunci, în spiritul ideii de a urma „apa vieții” dată Irlandei de Sf. Patrick – călugării săraci produceau o băutură cu un gust unic, obținută la acea vreme doar prin distilarea sucurilor fructelor fermentate.
Interesant este că băutura rezultată a fost apoi folosită pentru a trata rănile și a atenua tot felul de afecțiuni. Numele său latin era aqua vitae și însemna apa vieții. Din acest motiv, în secolul al VII-lea a dobândit proprietăți extraordinare de extindere a vieții umane. Sfânt Patrick a descoperit arta distilării în Franța și de acolo a adus-o în Irlanda. Cu toate acestea, istoria whisky-ului datează de mii de ani și își are rădăcinile în diferite țări din întreaga lume.
Un pic despre distilare
Se poate spune că originile producției de whisky datează din cele mai vechi timpuri, când arabii au descoperit că distilarea vinului poate duce la o băutură mai tare. În Scoția, distilarea a devenit mai populară în secolul al XVI-lea, deoarece whisky-ul era produs acolo de fermieri și hangii. În America, însă, distilarea băuturii spirtoase a început în secolul al XVIII-lea, datorită căruia whisky-ul a fost popularizat și acolo. Bourbon este un tip de whisky care este cunoscut în întreaga lume și este produs în Statele Unite. Interesant este că trebuie să îndeplinească anumite cerințe, cum ar fi să fie făcut din cel puțin 51% porumb și ceea ce predomină în orice whisky rezultat – învechirea în butoaie de stejar.
În prezent, whisky-ul este produs în multe țări din întreaga lume, precum Scoția, Irlanda, SUA, Japonia și Canada. Important, fiecare regiune are propriile tradiții și moduri de a produce whisky, ceea ce înseamnă că fiecare serie de băuturi are propriul gust și caracter unic.
Istoria degustării de whisky
Istoria degustării de whisky este la fel de veche ca istoria whisky-ului în sine. Primele încercări de degustare a whisky-ului au fost făcute probabil de călugării irlandezi în Evul Mediu, care distilau apă din orz și alte cereale. Pe măsură ce producția de whisky s-a dezvoltat și au fost create diverse varietăți de băutură, diferențele de gust și aromă dintre ele au început să fie din ce în ce mai apreciate.
Pe măsură ce cultura whisky-ului s-a dezvoltat, degustarea de whisky a devenit mai formală. Prezentările de degustare de whisky special organizate devin din ce în ce mai frecvente. Multe saloane oferă lecții despre cum să testați în mod corespunzător gustul unei băuturi. Astăzi, degustarea de whisky este un element important în lumea iubitorilor de a experimenta gusturi unice alcool.
Cum să gusti whisky-ul?— Un proces unic de a experimenta whisky
Chiar dacă există multe școli de degustare de whisky, merită să urmați câțiva pași de bază:
1. Alegeți paharul potrivit — cea mai bună alegere va fi un pahar de lalele sau glencairn. Un pahar „de modă veche” este și un vas binecunoscut pentru degustarea whisky-ului, dar nu este dedicat în mod special whisky-ului, ci mai degrabă băuturilor de modă veche și altor cocktail-uri care îl conțin. Paharele lalele sunt concepute pentru a permite curgerea liberă a aromelor și a le concentra în jurul nasului.
2. Uită-te la whisky — Privind whisky-ul vă permite să vedeți culoarea acestuia, care la rândul său poate indica vârsta băuturii, tipul de butoi în care a fost învechit sau procesul de distilare. Interesant, whisky-ul devine mai închis pe măsură ce îmbătrânește. Uneori, whisky-ul se întunecă ca urmare a finisării îndelungate în anumite butoaie de vin. În prezent, însă, din ce în ce mai mulți producători îi adaugă caramel pentru a obține o culoare uniformă, ceea ce înseamnă că analiza culorii nu este întotdeauna adecvată pentru a evalua calitatea whisky-ului.
3. Adulmeca — De asemenea, mirosul de whisky vă poate spune multe despre el. Pe măsură ce vă apropiați de pahar, acordați atenție aromelor precum cereale, turbă, stejar și miere. Aroma whisky-ului poate conține, de asemenea, note fructate, de malț, picante, afumate și de plante, în funcție de tipul de whisky și de procesul de producție.
4. Incearca-l — S-ar părea că aceasta este cea mai importantă etapă a degustării de whisky. Gustul whisky-ului poate fi foarte divers, în funcție de tipul său, regiunea de producție, procesul de distilare și metoda de învechire. Experiențe gustative similare pot fi descoperite în timpul degustării vina.
5. Evaluați senzația generală în gură — Chiar și o mică înghițitură de whisky îți permite să-i descoperi consistența și senzația pe care o lasă în urmă. La degustare, fiți atenți la consistența whisky-ului, indiferent dacă este gros sau lichid. Încercați să observați senzația în gură, cum ar fi claritatea sau netezimea de miere. De asemenea, atunci când înghiți, fii atent la postgustul pe care îl lasă în urmă.
Note de aromă de whisky– cum să gusti whisky-ul
Whisky-ul poate conține multe note de aromă diferite, cum ar fi gustul:
Malt – dulce, granulat, fulgi de ovaz, miere
Fructe – citrice, mere, caise
Picant – piper, scorțișoară, anason
Fumuri – turboase, afumate
Vanilie – nucă de cocos, cremoasă
Nuci – migdale
Cacao – ciocolată, cafea.
Întrebarea cum să gusti whisky-ul trezește multă curiozitate și interes în oameni. Este un proces de cercetare minuțioasă și descoperire a diferitelor gusturi, arome și senzații în gură.
Dacă ți-ai îmbunătățit gustul de whisky, vei răspunde cu ușurință la întrebarea: gustul, culoarea, aroma și consistența se armonizează între ele? Cu toate acestea, merită să ne amintim că fiecare poate avea propriile preferințe și gusturi în ceea ce privește gustul whisky-ului.
Ce să evitați când degustați whisky
Degustarea de whisky ar trebui să fie înfășurată în pace și sărbătoarea momentului. Este important ca acesta să fie un proces lent, care vă va permite să apreciați întreaga savoare și aroma. Când examinăm cu atenție gustul unei băuturi, merită să evitați gheața, deoarece poate dilua whisky-ul și poate perturba structura reală a acestuia. Următorul pas este să sorbi încet băutura, astfel încât fiecare aromă să ajungă pe limbă. În plus, înainte de a-l gusta, merită să te abții de la a mânca alimente picante, deoarece poate afecta simțul gustului și mirosului. Amintiți-vă că se presupune că este un moment de plăcere, în care cel mai important lucru este absorbția completă în notele unice ale aromei.
Un cadou pentru un adevărat cunoscător de whisky
Whisky-ul este o băutură alcoolică unică care a stârnit admirația și interesul oamenilor de secole. A fost folosită odată doar ca „apa vieții” care putea vindeca cazurile grave ale pielii. Acum este o băutură apreciată în toată lumea. Oamenii admiră gustul unic al whisky-ului, care trezește emoții adesea uitate. Dacă știi că unul dintre cei dragi este un adevărat cunoscător de whisky și că subiectul degustării băuturii îi este bine cunoscut, un pahar special, luxos, poate fi o idee bună pentru un cadou pentru el. Sticla de bună calitate îmbunătățește experiența trăită în timpul unei degustări profesionale. O carafă elegantă va fi, de asemenea, o idee grozavă de cadou pentru un iubitor de whisky. Atât sticla, cât și cristalul se pot încânta cu frumusețea lor unică și manopera de calitate.
Când căutați articole de înaltă calitate caracterizate prin lux și eleganță, merită să vă inspirați din gama bogată de produse de lux. Aici sunt adunați producătorii de lux din întreaga lume. Un adevărat cunoscător de whisky acordă atenție celor mai mici detalii în gustul și aroma băuturii sale preferate. Deci cadoul pentru el trebuie să fie la fel de perfect. Un cadou elegant cu o manoperă excelentă și un aspect extraordinar poate fi o alegere bună pentru sef, frate sau soț. Oferta de produse de lux include multe sugestii de înaltă calitate pentru un cadou unic.
Lasa un comentariu